top of page

bit&Byte pradeda bendradarbiavimą su Vilniaus universitetu

Atnaujinta: 2018-10-30


Liepos 9–13 ir liepos 16–20 dienomis Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre (VU GMC) vyks kūrybinių technologijų akademijos vaikams „bit&Byte“ organizuojama 5 pojūčių stovykla.


Pasak akademijos steigėjos Monikos Katkutės-Gelžinės,  „bit&Byte“ siekia užauginti rytojaus kartą, puikiai besijaučiančią technologijų industrijoje ir žinančią, kas jiems sekasi geriausiai, gebančią žaisti ir jungti įvairiausias technologijas tam, kad galėtų įgyvendinti savas idėjas ir kurti kokybiškus ateities produktus ar paslaugas.



„Vaikai itin pasikliauja technologijomis ir drąsiai įsisisavina naujoves, tačiau retai kritiškai mąsto apie technologijų pritaikymą, etines, moralines ar įgyvendinimo problemas. Jie dar tik pradeda suvokti, kaip veikia gyvybė, koks sudėtingas ir paslaptingas yra žmogaus organizmas. Pasitelkdami penkis ryškiausius žmogaus pojūčius – klausą, regą, skonį, lytėjimą ir uoslę – nagrinėsime, kur baigiasi gyvybė ir prasideda technologijos, jos susikerta, ar susilieja ir kiek įstabių dalykų pasitelkdamas technologijas gali nuveikti žmogus“, – sako M. Katkutė-Gelžienė.


Stovyklos metu bus aptarta žmogaus sensorika ir kūno signalai, vaikai bus supažindinami su molekuline biologija, augins individualias bakterijų kolonijas, taip pat išbandys įvairias maisto apdorojimo ir kvapo technologijas, daug dėmesio bus skiriama dirbtinio intelekto suvokimui.


VU GMC vadovas dr. Gintaras Valinčius džiaugėsi, kad stovykla ne tik vyks centro patalpose – prie jos prisidės ir VU mokslininkės – doc. Ramunė Grikšienė ir Jelena Jachno. „Gyvybės mokslai yra vieni perspektyviausių šiandienos mokslų sričių. Kaip yra sakęs Billas Gates’as, būtent šie mokslai darys didžiausią įtaką žmonijai artimiausiais dešimtmečiais, gal ir šimtmečiais, todėl siekiame, kad vaikai jau nuo mažumės „prisiliestų“ prie gyvybės mokslų, suvoktų jų perspektyvą. Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su kūrybinių technologijų akademija „bit&Byte“ ir taip prisidėti prie jaunosios kartos ugdymo, sudominimo gyvybės mokslais. Tai viena mūsų centro misijų. VU Gyvybės mokslų centras visuomet palaikys tokias ir panašias iniciatyvas“, – sakė GMC direktorius.


Ateityje planuojama plėsti „bit&Byte“ akademijos ir Vilniaus universiteto bendradarbiavimą. Pasak M. Katkutės-Gelžienės, technologinei kūrybai itin svarbus tarpdiscipliniškumas, tad ateityje tikimasi išplėsti bendras veiklas, į jas įtraukiant didesnę dalį VU bendruomenės ir vykdant įvairius tarpdisciplininius projektus.



0 komentarų
bottom of page