top of page

Lietuvos ir Pietų Korėjos vaikų stovykla kūrė technologinius sprendimus klimato kaitos problemai

Atnaujinta: 2021-03-17



Kovo 17-20 dienomis, šešiasdešimt 9-14m. amžiaus vaikų iš Lietuvos „bit&Byte” kūrybinių technologijų akademijos ir Pietų Korėjos kūrybinių dirbtuvių „Rootpi“ susitiko nuotolinėje trimis kalbomis (anglų, lietuvių ir korėjiečių) vykusioje tarptautinėje stovykloje, kurioje pasitelkę dizaino mąstysenos principus (ang. design thinking) pritaikė savo kūrybinius įgūdžius kurdami naujų technologijų prototipus, padėsiančius spręsti žmonijai svarbiausius klimato kaitos iššūkius.

bit&Byte akademijoje 7-14m. vaikai iš visos Lietuvos visus mokslo metus mokosi ir dirba su kūrybinėmis technologijomis – programavimu, 3d modeliavimu, virtualia realybe, tinklapių ir mobiliųjų programų kūrimu bei daugybe kitų jauno žmogaus ateičiai reikalingų įrankių. Užsiėmimai vyksta mažose grupėse, kuriomis rūpinasi jų mentoriai – įvairūs technologijų pasaulio profesionalai ir entuziastai, norintys savo patirtį perduoti augančiai kartai. Kelis kartus per metus vykstančiose teminėse technologinės kūrybos stovyklose vaikai patiria ir išbando kaip jų technologiniai įgūdžiai pritaikomi įvairiose srityse – kosmose, gyvybės moksluose, fizikoje.



„Šiose stovyklose dažnai sulaukiame užsienio lietuvių vaikų iš viso pasaulio, tačiau ši Lietuvos ir Pietų Korėjos stovykla buvo pirmasis bandymas organizuoti tarptautinę stovyklą, kurioje susitiktų skirtingų tautybių ir kultūrų vaikai, o užsiėmimai vyktų užsienio kalba.“, teigė Dovilė Dilienė, bit&Byte akademijos vadovė. „Džiaugiamės sėkmingai praėjusia programa, vaikų įsitraukimu, išradingumu kuriant pasaulį gelbėjančių technologijų prototipus ir drąsa tarptautinėje aplinkoje.“



Kiekvieną stovyklos dieną, sekdami dizaino mąstysenos metodus, vaikai susipažindavo su nauja tema – pirmą dieną vaikai tyrinėjo klimato kaitos problemas, antrą modeliavo jų pasirinktos problemos sprendimo būdus, trečią kūrė savo modelio prototipus naudodami įvairius technologinius įgūdžius, o paskutinę dieną pristatė savo prototipą visiems stovyklos dalyviams bei grupėse aptarė kiekvieno savo sprendimus. Dalyvių užduotys buvo susijusios su trimis didžiausią žalą aplinkai keliančiomis problemomis – energijos vartojimu, atliekų rūšiavimu ir perdirbimu bei mėsos ir pieno produktų vartojimu. Įvairių praktinių užduočių pagalba vaikai įvertino visas šias problemas savo namų aplinkoje ir nusprendė kuriai iš jų norėtų sukurti sprendimą. Praktinės dizaino mąstysenos užduotys vaikams padėjo suprasti kaip vystomos ir tyrinėjamos įvairios idėjos, o bendros diskusijos su mentoriais ir kitais stovyklos dalyviais leido ištobulinti savo sprendimus, įvertinant skirtingas galimybes bei sulaukiant įžvalgų apie sprendimų pritaikymą kitoje kultūroje. Vaikai savarankiškai galėjo pasirinkti technologinius įrankius savo prototipo išpildymui, pasitelkdami pagalbą ir patarimus iš savo mentorių.



„Nors stovykla buvo susijusi su technologijomis, mūsų pagrindinis tikslas buvo atkreipti vaikų dėmesį į klimato kaitos situaciją, žmonių sukurtas priežastis ir supažindinti vaikus su įgūdžiais, kurie įgalintų juos imtis veiksmų padedančių spręsti šias problemas dabar ir ateityje. Akademijoje stengiamės mokiniams suteikti kuo daugiau komandinio darbo ir problemų sprendimo įgūdžių, taip ugdant jų savarankiškumą, pasitikėjimą. Ši stovykla suteikė ir puikią galimybę vaikams apsiprasti tarptautinėje darbo aplinkoje. Tokie įgūdžiai ir savybės dažnai vardijami svarbiausiais ateities profesionalų bruožais.“, sako Aurelija Žilionytė, bit&Byte mentorių vedlė.


Šešiasdešimt stovykloje dalyvavusių vaikų buvo suskirstyti į šešias grupes po penkis lietuvius ir penkis korėjiečius. Dalis programos vyko visiems dalyviams esant kartu, tačiau didžiąją laiko dalį vaikai praleido savo dešimties moksleivių grupėse. Kiekviena jų turėjo po lietuvių ir korėjiečių mentorių, kurie prireikus galėjo paaiškinti užduotis ar padėti dalyviams jų gimtąja kalba.



„Iš pradžių nežinojome kokio dydžio iššūkis bus šio amžiaus vaikams įsitraukti į stovyklą ir užduotis anglų kalba. Likome maloniai nustebinti matydami kaip lengvai vaikams sekasi ir kaip laisvai vieni su kitais geba megzti ryšius.“ dalinasi Dovilė Dilienė, bit&Byte akademijos vadovė. Vaikų sukurti technologijų prototipai svyravo nuo labai praktiškai pritaikomų įrenginių kaip telefonų dėklų su saulės kolektoriais ir batų, generuojančių elektrą su kiekvienu žingsniu, iki didelių projektų kaip daugiabučių maisto atliekų kompostavimo sistemos ar povandeninių viešbučių, valančių vandenynus nuo atliekų.



„Rootpi“ ir „bit&Byte” atstovai džiaugiasi stovyklos pasisekimu ir sulauktais atsiliepimais iš vaikų bei jų tėvų. Abi akademijos žada tęsti bendradarbiavimą ir jau planuoja turinį naujai tarptautinei stovyklai bei tikisi panašaus pobūdžio stovyklas organizuoti kelis kartus per metus, galbūt įtraukiant ir daugiau akademijų bei vaikų iš kitų pasaulio šalių.


0 komentarų
bottom of page